Вишеградски Дечани Андрићград Храм у Вишеграду Храм у Вишеградској Бањи Храм у Блацама Спомен капела у Старом Броду

Сретење 2014.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Данас наша Црква слави Сретење Господње, празник када су Богородитељи Јосиф и Марија у четрдесети дан по рођењу донели дете Христа у храм, да се по речима јеванђеља свако мушко дете које отвори материцу посвети Господу. То је Празник посвећен - не само сретању Старца Симеона са Господом - него празник посвећен сретању свих људи са Господом. Он је Господа видео очи у очи, држао га на рукама и благословио а ми се са Господом данас срећемо кроз Причешће и молитвен однос који имамо са Њим. Праведном старцу Јосифу откривено је да неће умрети док не види Господа Исуса Христа и Христос који је дошао на свет - не да укине закон и пророке - него да испуни - испуњава тако речи Светог Писма и долази у храм и даје се у наручје старца Симеона а тиме и у наручје свих нас који смо кроз човека Симеона примили благослов Христа. Тако и сви који данас желе имају могућност да постану Богоносци.

Старац Симеон је имао жељу да види Спаситеља света и исчекивао је тај радосни дан и кад је дошао сусерео је се са Оним кога је волио. Има ли ишта радосније и за нас људе од сусрета, од "сретења" са оним кога волимо? Читав наш живот јесте исчекивање сусрета и сретања са оним што волимо. Неко
исчекује једно, неко нешто друго, али сусрет над сусретима јесте сусрет са Господом. То није сусрет у ком нас само Господ чека да му дођемо - као што ми кажемо "на ноге" - него је то сусрет у ком Господ нама долази "на ноге", као што је дошао и Симеону на ноге и као што долази и свима нама данас "на ноге", а где би друго него у Свети храм где је и онда дошао. Дошао је Христос од Оца и сишао са небеса да уприличи састанак и сретање са људима и сви који желе, а Он се свима даје, могу да постану Богопримци и Богоносци. Такав је наш Господ. Господ који нас милује и трпи и долази нам изненада и неочекивано да нас обрадује и охрабри да нисмо сами - него да је Он са нама. У свој овој муци овоземаљској једини излаз из свих наших безизлаза јесте Христос и сусрет са Њим.

И зато не треба да устајемо на Бога и против Бога, јер сва ова мука која је задесила наш род јесте и благослов истинског знања у ком нас Господ свакодневно опомиње и учи да овај свет није прави свет и да овај живот није једини живот. Чим нам је добро не срећемо се са Господом а овако - у овом и оваквом свету сво своје надање полажемо на Господа и сусрет са њим. Само да можемо као и праведни старац Симеон да кажемо: "Сад отпушташ служитеља свог Господе по речи својој, јер видеше очи моје спасење Твоје које си припремио свим народима..."

Господу коме се надамо и кога примамо и сусрет исчекујемо - увек нека је слава и хвала за све и у
све векове - Амин!

јереј Средоје Андрић


 


FACEBOOK
ДОНАЦИЈЕ

Помаже Бог добри и честити роде!

Саборни храм Светог кнеза Лазара и косовских јунака у Вишеграду - Андрићграду углавном је завршен што се тиче спољашњих радова. Сад предстоје унутрашњи радови и опремање храма потребним богослужбеним предметима и књигама. Искрено говорећи, црквени сакрални предмети нису јефтини. На нама је да храм, који је храм свих нас, опремимо лијепо и свечано, баш као што је таква и честита српска душа. Свјесни смо и тога да Вам се новац свуда тражи, али и знамо да Господ искрен дар награђује стоструко и на многе начине само Њему познате.
Храмови су увек били слика једног народа и увек се народ уграђивао у храм кроз разне видове помоћи, као што је то и овде случај. И то је добро, јер он онда постаје спона која нас веже и за Цркву и за Бога и ми се осећамо дијелом тога храма коме смо дали свој допринос.
Молба за донаторство није увек захвалан посао, али наш народ кад је у питању Црква – зна то да разумије! Тешко је у мало речи објаснити све, ал' ми се разумијемо!

Са Божијим благословом, свештеник Средоје Андрић,
старешина храма Св. Кнеза Лазара


Погледајте донације

Упутства за приложнике